Ga naar hoofdinhoud
Gevoelens

DoeBoek thema Gevoelens

Jij en je emoties, het is tijd om te praten

Inside Out

Elke emotie speelt een rol in je leven.

Ontdek je Unieke Superkrachten

Doe de Happycode-test.

Naar de test

Pijl kleur 04

Tips voor ouders

Wil je echt weten wat er in het hoofd en hart van je zoon of dochter omgaat? Dan zul je het moeten vragen. Communicatie is de sleutel tot het begrijpen van hun gevoelens en belevingswereld. Maar soms kan het lastig zijn om het gesprek op gang te brengen. Daarom hebben we een aantal handige ezelsbruggetjes voor je om je te helpen herinneren aan de belangrijkste stappen.

  • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Laat je zoon of dochter voelen dat je er voor hen bent en dat je echt geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. Stel open vragen en toon oprechte interesse in hun gedachten en gevoelens.
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Vermijd het invullen van de gedachten en gevoelens van je zoon of dochter. Geef je kind de ruimte om eigen ervaringen te delen en sta ervoor open.
  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen kunnen soms een open gesprek in de weg staan. Probeer je eigen oordeel en advies even opzij te zetten en luister actief naar wat je zoon of dochter te zeggen heeft. Geef het kind de ruimte om zich vrij te uiten zonder het gevoel te hebben dat het beoordeeld wordt.
  • Neem LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Dit is een krachtige methode om echt inzicht te krijgen in de gevoelens en gedachten van je zoon of dochter. Luister aandachtig naar wat je kind te zeggen heeft, vat het samen om te laten zien dat je het begrijpt, en stel vervolgvragen om dieper op het onderwerp in te gaan.

Door deze ezelsbruggetjes toe te passen, kun je een betekenisvolle verbinding met je zoon of dochter tot stand brengen en een veilige ruimte creëren waarin hij of zij zich vrij voelt om over gevoelens te praten. Onthoud dat elk gesprek een kans is om elkaar beter te begrijpen en dichter bij elkaar te komen. Wees geduldig, blijf open en laat weten dat je er altijd voor hem of haar bent.

Back To Top