Ga naar hoofdinhoud
Tegenslag

DoeBoek thema Tegenslag

Tegenslag brengt je verder!

Doelenladder

Welk doel wil jij bereiken?

Oefenen met de Doelenladder

Pijl kleur 05

Tips voor ouders

Je leert niet omgaan met teleurstellingen en tegenslagen in een wereld waar alles alleen maar goed gaat of alles voor jou wordt opgelost.

Fouten maken dragen bij aan het zelfvertrouwen omdat kinderen zo regelmatig oefenen met een gematigde en hanteerbare dosis. Zodat als ze later in aanraking komen met grotere tegenslagen, ze ook beter toegerust zijn om daar mee om te gaan.

Stel je voor, je zoon of dochter komt overstuur thuis omdat het een onvoldoende heeft gehaald voor zijn presentatie. Wat kun je doen? Hoe leer je een kind omgaan met zo’n tegenslag.

Wanneer er iets vervelends gebeurt, kun je samen onderzoeken wat er precies is gebeurd, hoe je kind zich voelt en hoe het op een goede manier kan reageren. Hoe gaat je zoon of dochter bijvoorbeeld om met die onvoldoende voor zijn of haar presentatie?

Trap niet in de valkuil om te gaan ‘preken’. Dit is niet het moment om jouw kind te vertellen wat het had kunnen doen om die onvoldoende te voorkomen. Dat beseft jouw kind zich nu ook wel. Je kan zelf wel bedenken wat er gebeurt wanneer jij jouw zoon/dochter gaat vertellen hoe hij/zij het allemaal had kunnen voorkomen. Juist ja, waarschijnlijk ontstaat er een discussie of denkt jouw kind ‘Laat ook maar’ en trekt het zich terug.

Waar je op dit moment goed aan doet is gewoon even luisteren. Erken zijn of haar gevoelens door het te verwoorden: “je baalt he dat je nu een onvoldoende hebt gehaald voor je presentatie.”

Dit zorgt voor twee dingen. Eén: je kind kan zijn emoties even laten zakken zodat het, eenmaal gezakt, weer helder kan nadenken. En twee: het zet de hersenen van jouw kind op ‘aan’. Het zal zelf gaan nadenken over de situatie.

Bespreek pas als de emoties zijn gezakt, hoe het kon gebeuren en wat hij/zij nu of de volgende keer anders kan doen. De volgende keer zal het zelf beter kunnen bedenken hoe het van een tegenslag kan herstellen.

TIP: bij de tips voor ouders in het thema: opkomen voor jezelf, staan hulpzinnetjes die je zou kunnen zeggen om je zoon of dochter te helpen bij een probleem.

Back To Top