Ga naar hoofdinhoud
Social Media

DoeBoek thema Sociale media

Duik in de wereld van likes, comments en selfies

Slimme trucjes van techbedrijven

NOS zocht het uit

Geen dobbelstenen?

Via de link kun je online dobbelen

Online dobbelen

Download de gesprekskaartjes

Houd je Doeboek heel en knip deze kaartjes uit.

Gesprekskaartjes

Draadstaal

Hier bekijk je het filmpje.

meldknop.nl

Informatie en hulp wanneer er iets vervelends gebeurt op internet

meldknop.nl

Pijl kleur 01

Tips voor ouders

In de puberteit is praten met je kinderen niet altijd makkelijk. Misschien sluiten ze zich van je af of willen ze niks zeggen. Maar waarom is praten over online belevenissen zo belangrijk?

Jongeren zijn geïnteresseerd in wat er online te beleven valt. Ook al vinden wij ouders, leerkrachten, begeleiders daar allemaal wat van en maken we ons misschien wel zorgen. Ze zijn online. Door interesse te tonen, echte interesse, weten ze dat je openstaat voor hun belevenissen.

Door interesse te tonen in de online wereld maak je de drempel een stuk lager om bij je te komen met problemen.

Het belangrijkste is misschien wel, dat als je interesse toont in wat ze online doen. Dat verlaagt de drempel om bij je te komen als er problemen zijn.

Bij dit thema zit een download voor gesprekskaartjes. Dit is een leuke manier om met jouw zoon of dochter het gesprek aan te gaan.

Hoe zorg je voor een goed gesprek? 3 tips:

  • 1: Zorg dat je doorvraagt op de gegeven antwoorden. Met name bij de gesloten vragen. Stel, jouw zoon of dochter trekt het kaartje met de vraag:

Vergelijk jij jezelf of momenten uit jouw leven met wat je van anderen ziet op sociale media? Dan zou enkel een ‘ja’ of ‘nee’ de vraag al beantwoorden. Maar je wilt er waarschijnlijk wel meer van weten. Dan vraag je door. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

~ Dat maakt mij nieuwsgierig! Vertel er eens iets meer over?
~ Wat bedoel je precies?
~ Wat was het effect van jouw actie op anderen denk je?
~ Hoe was dat voor jou?
~ Wat vind je daarvan?
~ Als je het nog een keer kon overdoen, wat zou je dan anders doen?

Door deze vragen te stellen krijgt het gesprek meer diepgang.

  • 2: Geef jouw kind de rol van de expert. Je zal zien dat hij of zij het leuk vindt om zijn kennis met jou te delen.
  • 3: Wil jouw zoon of dochter geen antwoord geven op een vraag, laat dit dan voor wat het is. Geef aan dat je geen antwoord hoeft te geven en ga door met de volgende vraag.

 

Tot slot:

Als ouder kun je verschillende websites raadplegen voor betrouwbare tips en informatie over online gedrag bij kinderen. Enkele betrouwbare websites zijn:

  1. Veiliginternetten.nl: Deze website biedt uitgebreide informatie en praktische tips voor ouders over veilig internetgebruik, privacy, social media, cyberpesten en meer.
  2. Mediaopvoeding.nl: Deze website biedt informatie, tips en tools voor ouders om kinderen te begeleiden bij het verstandig omgaan met media, waaronder sociale media en internetgebruik.
  3. Kennisnet.nl: Op deze website vind je handige tips en adviezen voor het begeleiden van je kind bij mediagebruik, privacy-instellingen, veiligheid en digitale vaardigheden.
Back To Top