Ga naar hoofdinhoud

PfS voorkomt schooluitval beroepsonderwijs

‘s-Hertogenbosch, 14 april 2015

82 procent deelnemers pilotprogramma stroomt door naar opleiding of werk

Succes bij terugdringen schooluitval beroepsonderwijs

82 procent van de 15 tot 23 jarige deelnemers aan een programma om voortijdig schoolverlaten te voorkomen, is doorgestroomd naar een beroepsopleiding of hebben passend werk gevonden. Dit maakte initiatiefnemer Stichting Playing for Success Nederland bekend tijdens de presentatie van de resultaten aan Het Platform Beroepsonderwijs. Na de succesvolle proef wil Playing for Success de samenwerking met partners uit het betaald voetbal, topsportorganisaties, gemeenten en ROC’s verder uitbreiden.

In samenwerking met Noorderpoort, Scalda, Landstede en ROC van Twente ontwikkelde Playing for Success in Groningen, Zwolle, Almelo en Goes een programma voor jongeren die het beroepsonderwijs dreigen te verlaten of al hebben verlaten. Kenmerkend zijn de bijzonder locaties waar het programma plaatsvindt: het stadion van een betaald voetbal organisatie of een sportcentrum.

‘‘Een korte maar intensieve interventie in een bijzondere omgeving, individuele leerdoelen, werken met rolmodellen en het opdoen van succeservaringen: het programma voor 15 tot 23 jarigen heeft veel overeenkomsten met ons programma voor 9-14 jarigen waaraan inmiddels 10.000 kinderen hebben deelgenomen’, zegt Irene de Kort van KPC Groep, het onderwijsadviesbureau dat het Britse initiatief zes jaar geleden naar Nederland haalde. ‘‘Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden, reflectie op het eigen gedrag en loopbaanbegeleiding: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kom ik daar. Sport- en bewegingsactiviteiten worden ingezet om een gezonde leefstijl aan te moedigen, samenwerking te stimuleren en grenzen te verleggen.’’

‘‘De WOW-locatie; de oplossingsgerichte aanpak; uitgaan van de eigen kracht van de deelnemers; de gedrevenheid en de authenticiteit van de begeleiders; de betrokkenheid van profvoetballers en andere rolmodellen; de samenwerking met jeugdhulpverlening en politie; het draagt er allemaal aan bij dat deelnemers na tien intensieve weken hun doel in het leven weer terugvinden, zichzelf verantwoordelijker voelen voor de keuzes die ze maken en gemotiveerd zijn om weer aan de slag te gaan.’’

‘‘Van de 678 deelnemers die aan de pilot hebben deelgenomen hebben er 40 een baan gevonden. Maar liefst 528 deelnemers aan het programma gaat weer met plezier naar school. Dat zijn klinkende resultaten die ook nog eens veel beter zijn dan vergelijkbare, vaak duurdere interventies.’’

Stichting Playing for Success Nederland hoopt het programma ter voorkoming van vroegtijdig schoolverlaten uit te breiden naar alle 26 aangesloten leercentra. Voor de ontwikkeling van nieuwe centra is de stichting op zoek naar professionele sportinstellingen, ambitieuze ROC’s en gemeenten die werk maken van de bestrijding van jeugdwerkeloosheid.

Voor een nadere kennismaking met Playing for Success 15-23 en het aanvragen van de eindrapportage van de pilotstudie kunt u contact opnemen met Projectmanager Irene de Kort, info@playingforsuccess.nl of 06- 53540739.

Welkom PfS Nijmegen!

N.E.C. draait een fantastisch seizoen. Maar het allermooiste nieuws was toch de ondertekening van het convenant waarmee het leercentrum in stadion De Goffert weer officieel deel uitmaakt van PfS Nederland. Zondag kan de club uit Nijmegen geschiedenis schrijven in de finale om de KNVB-beker tegen favoriet Feyenoord. En ze staan ook nog eens zesde, op…

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n les?

Dat kinderen enthousiast terugkomen van een middagje Playing for Success, dan weten ouders wel. Maar wat doe ze dan eigenlijk tijdens zo’n middag? In deze video maak je kennis met verschillende activiteiten.

Playing for Success Zuid-Friesland van start
10.000 euro voor PfS Groningen
Back To Top