skip to Main Content
Week Van Playing For Success

Week van Playing for Success

30 oktober 2014

Innovatief onderwijsprogramma groeit binnen en buiten betaald voetbal

10.000 deelnemers aan jubilerend Playing for Success

Vijf jaar geleden openden de deuren van de eerste leercentra bij PEC Zwolle, PSV en ADO Den Haag. Inmiddels hebben zo’n 10.000 leerlingen tussen 9 en 14 jaar weer plezier in school gekregen dankzij Playing for Success. Steeds meer betaald voetbalorganisaties en onderwijsbesturen maken zich hard voor de komst van een Playing for Success leercentrum in het stadion. 80 procent van de clubs in de Eredivisie en een groeiend aantal clubs uit de Jupiler League beschikken inmiddels over zo’n leercentrum. Playing for Success groeit als kool. Steeds vaker ook buiten het voetbal.

“Playing for Success gebruikt de bijzondere sfeer en de uitdagende wereld van het topvoetbal om kinderen een duwtje in de rug te geven,” zegt Irene de Kort van KPC Groep. Vijf jaar geleden haalde zijn het van oorsprong Engelse onderwijsconcept naar Nederland, met succes. De Korte: “Veel harder dan de afgelopen vijf jaar konden we niet groeien.“

Het naschoolse programma is bedoeld voor kinderen van 9 tot 14 die op school niet de prestaties leveren die van hen wordt verwacht. Vaak heeft dat sociaal-emotionele redenen. De bijzondere locatie, de intensieve begeleiding en de contacten met de spelers zorgen ervoor dat kinderen weer ervaren dat ze wel degelijk kunnen leren en dat leren ook gewoon leuk kan zijn. Het hele stadion wordt ingezet bij allerlei opdrachten die te maken hebben met taal, rekenen of computers. Playing for Success noemt het Leren met een WOW-factor.”

Playing for Success zit vol ambities. Sinds 2011 hebben met steun van Het Platform Beroepsonderwijs zo’n 500 jongeren die vroegtijdig hun school dreigden te verlaten deelgenomen aan een aangepast programma, gericht op doorstroming naar opleiding of werk. Aan het programma werd deelgenomen door vier roc’s. De eerste resultaten worden binnenkort gepresenteerd. In Rotterdam worden successen geboekt met een leercentrum bij Rotterdam Basketball Club. En ook buiten de sport blijkt het innovatieve onderwijsconcept aan te slaan. In Den Haag wordt samengewerkt met het AFAS Circustheater. In Almere werd vorig jaar een leercentrum geopend bij Landgoed De Kemphaan. In februari gaat Playing for Success van start in de Schouwburg van Almere.

“Er is nog een wereld te winnen,” vindt Irene de Kort. We zijn lang niet klaar in het betaald voetbal, maar in principe kunnen we op elke WOW-locatie een leercentrum starten. Met name de culturele sector en de groensector lenen zich hiervoor. Toen we vijf jaar geleden startten was ons doel om jaarlijks 18.000 kinderen weer plezier in het leren te geven. Die doelstelling staat nog steeds overeind.”

Playing for Success viert feest van 1 t/m 7 november tijdens De Week van Playing for Success, met presentaties in verschillende stadions, een landelijke open dag en een conferentie over Playing for Success voor 15-23 jarigen op 7 november in Zwolle.

Meer informatie?

Frank van den Nieuwenhof
M: 06-212555510
E: frank@vandennieuwenhof.nl

Playing for Success ondertekent convenant Stad & Natuur Almere

Op 31 januari 2019 is het samenwerkingsconvenant ‘Playing for Success’ getekend door Playing for Success Almere, Stad & Natuur Almere en een aantal samenwerkende organisaties. De  bijeenkomsten van Playing for Success Almere op Stadslandgoed de Kemphaan en het Klokhuis (foto)…

PfS Arnhem naar Musis & Stadstheater

Musis & Stadstheater Arnhem zet de komende 10 weken haar deuren open voor een groep Arnhemse VO-leerlingen. Playing for Success bedacht 'leren met de WoW-ervaring', het leren op een uitdagende en inspirerende plek buiten de school voor een positieve leerervaring.…

Back To Top