Ga naar hoofdinhoud

Jubilerend PfS Alkmaar blikt terug

Het leercentrum van Playing for Success Alkmaar in het AFAS Stadion van AZ werd geopend in december 2013 en viert dit jaar haar vijfjarig jubileum.   

In 2013 werd de opening door voormalig Directeur Algemene Zaken Toon Gebrands en de aanvoerder van dat moment, Jeffrey Gouweleeuw, gedaan. De huidige overeenkomst werd in maart 2018 getekend en loopt tot en met 2022.

Beginfase

Twee groepen van negen deelnemers vormden de start van Playing for Success Alkmaar, een naschools programma voor leerlingen die met extra zelfvertrouwen en motivatie meer in zichzelf gaan geloven, een positiever zelfbeeld krijgen en daardoor lekkerder in hun vel komen te zitten en ook beter gaan presteren.

130 leerlingen

Inmiddels komen er wekelijks bijna 130 leerlingen, verdeeld over 9 groepen, naar het stadion van AZ om door het doen van allerlei verschillende activiteiten te werken aan de door hen zelf gestelde doelen. Bijvoorbeeld vaker je mening durven geven, minder zenuwachtig zijn voor het geven van een presentatie, makkelijker contact leggen met anderen of beter kunnen samenwerken. Die activiteiten vinden plaats op bijzondere plekken. Zo wordt er geoefend voor het geven van een presentatie in de Co Adriaanse Persruimte, is er een Escape Room vanuit de kleedkamer van AZ, wordt er met behulp van de portofoons van de beveiliging het Stadion Speur Spel gespeeld en worden er opdrachten gedaan in het Fancentrum en museum van het stadion.

Stimulans

Deze opdrachten, gecombineerd met het stadion, de sport en de ambiance van de professionele voetbalwereld, dragen allemaal bij aan een omgeving die stimuleert om beter te presteren en te geloven in jezelf. De deelnemers komen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en taalklassen.

Ontwikkeling

In de afgelopen jaren heeft het leercentrum zich flink ontwikkeld en behoort het inmiddels bij de grootste vestigingen van Nederland. Er is namelijk niet alleen bij AZ een Playing for Success vestiging, maar ook op andere plekken zoals bij NAC, FC Groningen, PSV en Telstar. Maar ook bij Rotterdam Basketbal en het AFAS Theater in Scheveningen kun je leren met de WOW factor, dus in een bijzondere omgeving.

Engeland

Playing for Success is overgewaaid uit Engeland, waar er op een gegeven moment meer dan 150 leercentra waren. Via Nederland heeft het succes zich ook naar België uitgebreid, want daar zijn al meer dan tien centra bij voetbalclubs geopend. Het curriculum heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld en richt zich steeds specifieker op de vele verschillende doelgroepen die de training bij Playing for Success volgen.

Stages

Naast leerlingen, is het ook voor studenten een mooie plek om jezelf te ontwikkelen. Samen met de drie docenten van Playing for Success zorgen jaarlijks tien studenten van verschillende pedagogische opleidingen van het Horizon College en Inholland middels hun stage voor de begeleiding van de deelnemers.

Sombroek: ‘Doet enorm goed’

“We zijn ontzettend trots op wat we in de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd”, zegt Iwan Sombroek, centrummanager Playing for Success Alkmaar. “En dat we zoveel kinderen hebben kunnen helpen bij onder andere het vergroten van het zelfvertrouwen en verkrijgen van een positiever zelfbeeld. Het doet je enorm goed als je ziet dat de deelnemers na elf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur, waarin ze samen met hun coaches werken aan hun doelen, met meer zelfvertrouwen, opgeheven hoofd en trots de training afsluiten. Dit doen we met een certificaatuitreiking waar vaak een speler of iemand van de AZ directie aanwezig is om het nog specialer te maken voor de deelnemers.”

“De medewerking van AZ is geweldig. De deelnemers aan de training komen op plekken waar je normaal gesproken niet zomaar komt en we doen daar dan hele uitdagende activiteiten. De WOW factor die het stadion te bieden heeft, speelt dan ook een grote rol binnen het programma en maakt grote indruk op de deelnemers. De kracht van Playing for Success Alkmaar is een combinatie van een uitdagend en zeer divers programma, het AFAS Stadion als een geweldige locatie waar de training plaatsvindt en een intensieve begeleiding. Op een groep van maximaal vijftien deelnemers zijn altijd minstens vier of vijf coaches aanwezig om de deelnemers te begeleiden bij het behalen van de door hen zelf gestelde doelen.”

Konijn: ‘Mooi dat zoveel partijen succesvol samenwerken’

De Alkmaarse Wethouder Onderwijs Elly Konijn voegt toe: “Het Alkmaarse college onderstreept het belang van Playing for Success. En ik kom graag kijken in het leercentrum met gemotiveerde kinderen, enthousiaste coaches en betrokken docenten die samenwerken in een positieve sfeer bij AZ. Heel mooi dat zoveel partijen succesvol met elkaar samenwerken in het belang van het kind. We zien wat het effect is op de kinderen die deelnemen aan Playing for Success. Ze leren doelen te stellen en te behalen, maar ook om te vertrouwen op zichzelf en daardoor sterker in hun schoenen te staan. In de toekomst heeft een kind daar profijt van. Dat maakt dat wij als gemeente graag betrokken zijn en blijven. Het is een mooi project voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kracht vind ik dat kinderen leren om hun eigen doelen stellen en leren te behalen. En dit alles in een positieve en motiverende omgeving waar het kind centraal staat.’

Eenhoorn: ‘Dragen graag een steentje bij’

“Playing for Success is een geweldig initiatief”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. “We dragen er dan ook graag een steentje aan bij door bijvoorbeeld onze spelers de certificaten te laten overhandigen aan de deelnemers. Het is ook mooi om te zien hoe de kinderen instromen en vervolgens het traject met meer zelfvertrouwen verlaten. Als voormalig topsporter en coach weet ik hoe belangrijk het is om zelfvertrouwen te hebben. Het zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en beter kunt functioneren. Het is dus mooi om te zien hoe daar al op jonge leeftijd aan wordt gewerkt, want dat krijg je een goede basis mee waar je de rest van je leven profijt van hebt.”

Telstar Thuis
Marieke Fix promoveert op Playing for Success
Back To Top